3 października 2016

Zupa z dyni z jabłkami

krem z dyni, zupa z dyni, zupa z dyni i jabłek, dynia, jabłka, przetwory, jesień w kuchni

Jesień w kuchni to dla mnie przede wszystkim dynia. Lubie ją za smak i piękny kolor.
Zupę/ krem z dyni po raz pierwszy zrobiłam w 2013 roku >>klik<<
Tym razem przygotowałam ją z pieczonej dyni i jabłek i to był strzał w dziesiątkę.
Jest gęstsza, słodsza,a jej kolor jest przepiękny.





Składniki:

- 1kg wydrążonej dyni
- 3 małe jabłka
- 1/2 cebuli
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki*
 - łyżeczka cynamonu
- łyżeczka tartego imbiru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Dynię kroimy w dużą kostkę.
Kładziemy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut.
W garnku podgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek, ostrą paprykę  i imbir.
Smażymy ok. minut, w razie potrzeby podlewamy kilkoma łyżeczkami bulionu.
Upieczoną i lekko ostudzoną dynię obieramy ze skórki.
Jabłka bez skórki i gniazd nasiennych kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
Smażymy 5 minut po czym dodajemy dynię, cynamon, sól i pieprz.
Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
Przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 minut na małym ogniu.


Smacznego :)
* jeśli wolicie mniej pikantną zupę zmniejszcie ilość ostrej papryki 



1 komentarz:

  1. Ja z jabłkami robię krem z selera. Dodaję trochę majeranku, a zanim warzywa i jabłka zaleję bulionem to je podsmażam w garnku z grubym dnem. Jest naprawdę dobry polecam.
    Dyniową też wypróbuje:)
    Pozdrawiam J.

    OdpowiedzUsuń