20 stycznia 2016

Grochowa w wersji minimalistycznej



Moja grochowa to zaledwie cztery warzywa, trzy przyprawy i makaron
mimo to gotowana na dwa dni często znika w jedno popołudnie.


500g grochu jaśka
1/2 małego selera
2 średnie marchewki
2 duże pietruszki
makaron łazanki (dodaje na oko)
pieprz, sól, majeranek



Groch wrzucam do garnka i zalewam wodą. Moczę całą noc.
Rano wymieniam wodę i na małym ogniu gotuję groch ok.45minut.
Dodaje pokrojone w kostkę; marchewkę, pietruszkę i seler.
Solę, pieprzę i dodaje dużą szczyptę majeranku.
Gotuję do miękkości (ok.30minut) i ewentualnie doprawiam.

Taką grochówkę możecie ugotować na mięsie.
Przed końcem gotowania możecie dodać zasmażkę, która zagęści Wam zupę.
Ja od bardzo dawna nie stosuje jej w naszej kuchni, więc i tym razem nie dodawałam ;)


Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Moja dieta niestety nie pozwala na zupę grochową, a wielka szkoda bo zawsze ją uwielbiałam! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Grochowka z makaronem to dla mnie nowosc ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie, ja nigdy nie robiłam grochówki, bo nie przepadam, za to mąż uwielbia. Skradnę od ciebie przepis i mu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o a ja nie daje klusek do grochowej, muszę to wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń