13 grudnia 2015

Błyskawiczna zupa serowa

błyskawiczna zupa serowa, ser, zupa, grzanki, pietruszka, kulinarnie, przepis, gotowanie

Zupę serową, której przepis znalazłam w książce Macieja Kuronia "Moje najlepsze przepisy"
robi się błyskawicznie, niewiele kosztuje i smakuje zarówno tym małym jak i tym dużym ;)

1,5 litra wywaru
4 serki topione po 100g
100g szynki wędzonej lub chudego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
czerstwy chleb

wywar możemy zastąpić;
1,5 litrem wody
2-3 kostkami rosołowymi



Chleb kroimy w kostkę i suszymy  na blasze w piekarniku nagrzanym do 200st. C do zarumienienia.
            Wędlinę pokrojoną w drobne paseczki razem z pokrojoną cebulą oraz posiekanym czosnkiem
podsmażmy na maśle. Ja robię to w tym samym garnku, w którym gotuję później zupę.

błyskawiczna zupa serowa, ser, zupa, grzanki, pietruszka, kulinarnie, przepis, gotowanie

Zalewamy wywarem lub wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wody dodajemy kostki rosołowe.
Dorzucamy serki topione. Można pokroić je w mniejsze kostki, dzięki czemu szybciej się roztopią.
Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku.

Zupę podajemy z dużą ilością grzanek.
Smacznego !

błyskawiczna zupa serowa, ser, zupa, grzanki, pietruszka, kulinarnie, przepis, gotowanie

Zupa ta ma jeszcze jedną wielką zaletę - można ją modyfikować na wiele sposobów.
Do serka topionego można dodać sery pleśniowe jeśli lubicie co troszkę zmieni jej smak.
Wędlinę spokojnie zamienicie na kiełbasę typu toruńska, wiejską,a nawet białą,
kabanosy, boczek, a nawet parówki jeśli Wam akurat zalegają w lodówce.
Zamiast grzanek idealny będzie groszek ptysiowy, tosty lub po prostu
pajda świeżego pachnącego chrupiącego chleba.
Ja jak widzicie dodaje też natkę pietruszki, którą uwielbiam ;)

10 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę taki przepis. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy zupę serową :) tylko ja robię bez boczku czy wędlinki :)
    Robisz tak apetyczne zdjęcia że ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam zupy serowej, przepis nie wydaje się bardzo trudny a ja kocham ser, więc chyba spróbuję w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę jest bardzo prosta,a jej przygotowanie to maks 20minut :)

      Usuń
  4. Mmm... wygląda przepysznie, aż się zrobiłam głodna. Dzięki za przepis! Przy okazji wypróbuję :).
    Zapraszam na mój nowy blog z opowiadaniem, pojawił się dziś I rozdział --> http://far-away-from-normality.blogspot.com/ . Będzie mi niezmiernie miło, gdy przeczytasz i skomentujesz :)).

    OdpowiedzUsuń
  5. Superowy pomysł :) Wygląda pychotkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, uwielbiam takie zupy. Szkoda tylko, że mają tyle kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń