7 października 2015

Domowy syrop z pigwy



Jesień nadeszła i rozgościła się już w całej Polsce.
Niestety wraz z nią dotarły mniej lubiane przeziębienia i grypy,
więc jak większość mam postanowiłam zadbać o odporność całej naszej rodziny. 
Domowy sok z pigwy będzie w tym roku moim asem ;)


Już jeden przeciętny owoc pigwy dostarcza naszemu organizmowi,
aż 23% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Bogata jest również w potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A i B oraz kwas foliowy.
Wzmacnia naszą odporność, pobudza apetyt, regeneruje wątrobę
oraz przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom.
Pigwa usuwa z naszych organizmów toksyny i metale ciężkie,
a także obniża poziom cholesterolu i poziom cukru.


Owoce pigwy porządnie myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i usuwamy nasiona.
Tak przygotowane owoce wrzucamy do słoiczka i zasypujemy cukrem.
Zakręcamy i pozostawiamy na 24h, w ciągu których powinien wytworzyć się syrop.

Powstały syrop jest świetnym dodatkiem do herbaty,
kiszonej kapusty, marynat do mięs, placków ziemniaczanych oraz ciast.

Przechowujemy w lodówce spokojnie przez kilka tygodni.


6 komentarzy:

  1. No właśnie, wielu ludziom wydaje się, że jedynym bogatym źródłem witaminy C jest cytryna.
    Świetnie, że przypomina się tak mało popularną, a wartościową pigwę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda niestety jest taka, że cytryna witaminy C ma jak na lekarstwo. Gdyby nie kuzynka to bym nie pomyślała nawet, że tak prosto można zrobić taki sok, który idealnie zastąpi cytrynę. I jaka oszczędność - pigwa rośnie za darmo na działce,a cytryny przecież takie drogie ;)

      Usuń
  2. Chyba nigdy pigwy nie próbowałam. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie od dawna syrop z pigwy gości na stole :)
    My robimy 2 rodzaje, jeden tak jak Ty, drugi gotujemy w słoikach, by mieć na dłużej i żeby nie trzeba go było trzymać w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja proszę dokładny przepis,bo właśnie na taki "długoterminowy" dobrego przepisu mi brak ;)

      Usuń