26 marca 2015

Ciasto mech


Przepyszne i nie słodkie. Idealne na nadchodzące święta,
ale też jako dodatek do kawy i ploteczek ;)


Składniki na ciasto;

450g drobnego mrożonego szpinaku
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
3 jajka

Krem;

300ml śmietanki 30% lub 36%
2 serki waniliowe homogenizowane
cukier waniliowy
2 śmietan-fixy

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z niego nadmiar wody.
Blendujemz na gładką masę co da nam piękny, jednolity kolor ciasta.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Zmniejszamy obroty i dodajemy kolejno;
po jednym żółtku, po łyżeczce stołowej oleju, na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak.

Piekarnik nagrzewamy do 180st. w programie "góra/dół"
Tortownicę wykładamy pergaminem, a jej boki smarujemy masłem.
Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1h
Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone - patyczek musi być suchy.

Z upieczonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy go.

Śmietanę ubijamy dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym
oraz serki waniliowe homogenizowane.

Na ciasto wykładamy powstały krem, następnie posypujemy okruszkami.

Ciasto piękniej wygląda, gdy posypiemy wierzch granatem lub drobno pokrojonymi truskawkami.
Świetnie też nadadzą się inne Wasze ulubione owoce jak np. borówki, czy pokrojony banan.

Smacznego !

P.s. Uwielbiam to ciasto,a jego smak mam do dziś w ustach ;)

10 komentarzy:

  1. Jeszcze takiego ciasta nie robiłam, wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu w ogóle nie wygląda, ale miałam wtedy tylko telefon przy sobie ;)

      Usuń
  2. Zainspirowałaś mnie...chyba je zrobię na święta ;) pewnie szpianku w ogole nie czuć ?
    Trochę przeraża mnie ilość oleju w przepisie... szklanka i 1/3?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju dokładnie tyle ;) a szpinaku faktycznie nie czuć. Myślę, że ze szpinakiem ogólnie jest tak, że ciężko go wyczuć ;p

      Usuń
    2. A tortownica jakiej średnicy?

      Usuń
  3. Zielone ciasto? Ciekawie, aż wypróbuję twój przepis żeby wiedzieć jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ze szpinakiem :o Nie czuć go tam?? Wygląda obłędnie ale ciekawa jestem smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo ciasto tak naprawdę nie ma smaku, całą robotę robi krem. Może dlatego wydaje mi się być idealnym ciastem dla tych którzy słodkości nie lubią ;) Smakowo jest bajecznie lekki i delikatny, co może być zaskakujące widząc co innego ;)

      Usuń