29 kwietnia 2014

Barszcz czerwony z botwinką



Barszcz czerwony z botwinką i ziemniakami jest pyszny
i to zdecydowanie mój ulubiony barszcz

Składniki;

pęczek botwinki
2 duże buraki
1 cebula
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka octu jabłkowego
śmietana lub jogurt naturalny
sól, pieprz, cukier



Buraki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy liść laurowy
oraz ziele angielskie i gotujemy ok. 15minut

Po tym czasie wrzucamy skrojone buraczki z botwinki,
dodajemy łyżkę octu jabłkowego oraz oprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku.
Zabielamy barszcz odrobiną śmietany lub jogurtu.
Barszcz gotujemy jeszcze ok. 4-5minut.



Kroimy botwinkę według własnych upodobań i wrzucamy do barszczu.
Pod wpływem gorącej zupy botwinka zmięknie, ale nie będzie rozgotowana,
liście zachowają również dzięki temu swój kolor.


Gotowy barszcz podajemy z jajkiem lub ziemniakami.

9 komentarzy:

  1. O matko, już druga osoba w przeciągu 2 dni szczuje mnie botwinką. Chyba to jakiś znak, że i ja muszę zrobić ;p
    A chce mi się bardzo takiej pysznościowej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja botwinkę uwielbiam, do tego łatwa i szybka jest w przygotowaniu :)) Koniecznie musisz w końcu się pokusić i zrobić u siebie ;)

      Usuń
  2. Jak ja kocham taki barszcz. muszę zrobić, jak tylko wrócę z długiego weekendu majowego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy w życiu nie gotowałam takiego barszczu :) w sumie żadnego nie gotowałam :) muszę o tym pomyśleć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wczoraj i dzis to smao mialam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie barszcz również dwa dni serwowałam ;)

      Usuń
  5. Ukochana moja wiosenna zupa:) mniammm :))

    OdpowiedzUsuń