26 października 2013

Krem z dynii



Zupa z dyni to idealna propozycja na jesienne chłody.
Robią się ją dość szybko i smakuje wyśmienicie.

 
Składniki:

  • 650g surowej dyni
  • 2 surowe ziemniaki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1litr wywaru warzywnego lub rosołu
  • (u mnie 1l wody z kostką rosołową)
  • 1 łyżeczka przyprawy carry
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

W garnku, na oliwie szklimy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki, lekko podpiekamy.
Dosypujemy carry, mieszamy.
Po 5 minutach wlewamy wywar i gotujemy, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (ok. 20min.)
Całość miksujemy, doprawiamy do smaku (szczypta pieprzu i cukru, 2-3 szczypt soli morskiej).

Krem z dyni podałam z grzankami z ciemnego chleba oraz listkiem pietruszki.
Jeśli ktoś woli może podać z kleksem śmietany, bądź jogurtu naturalnego.

7 komentarzy:

  1. My jeszcze dodajemy serki topione do kremu i zabielamy śmietanką :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejnym razem spróbuję ;)
      Widziałam,że niektórzy też z mleczkiem kokosowym robią.
      Jednak jak na pierwszy raz - nigdy nie jadłam dyni - wolałam nie "cudować" ;)

      Usuń
    2. Pamiętam rok temu pierwszy raz się zabrałam za dynię,zrobiłam ciasto,i bleh :P...zdecydowanie wolę potrawy z dyni w wersji wytrawnej :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kucharka ze mnie żadna ;) Nie przepadam za staniem przy garach,ale jak już mnie najdzie ochota to pod uwagę biorę tylko łatwe i szybkie przepisy ;) Czasami nawet nadaje się do zjedzenia ;)

      Usuń
  3. Raz miałam doświadczenie z dynią i nie zasmakowałam. Ale może jak zrobię sobie sama to będzie lepiej?

    OdpowiedzUsuń